Reis door de nacht

 

reis-door-de-nacht

Auteur: Anne de Vries

Jaar van 1ste uitgave:

Geschreven door Anne de Vries
Uitgever G.F.Callenbach – Nijkerk
Geschreven 1951 – 1958

Dit boek bestaat uit vier delen:
De duisternis in: 1951
De storm steekt op: 1952
Ochtendgloren: 1952
De nieuwe dag:

ISBN:    9026635338

 

Reis door de nacht is het meeslepende verhaal over de familie De Boer, die vanaf het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog betrokken is bij het verzet. Jan, de oudste zoon, wordt door de Duitsgezinde overbuurman verraden, waarna het gezin naar een andere plaats vlucht en onderduikt. Jan keert terug in het verzet en ook zijn vader toont zich een moedig man, maar het lukt hem niet om uit de handen van de vijand te blijven…

 

Anne de Vries heeft het personage van boer Hoving gebaseerd op Lammert Zwanenburg:

Boer Hoving wordt in meerdere delen genoemd. Over boer Hoving wordt gezegd dat hij een man is waar je te allen tijde terecht kon en die voor niemand bang was.

 

De storm steekt op: pagina’s 158-161, 171, 178, 206.  “Hij was een krachtig, onbuigzame persoonlijkheid met een rotsvast geloofsleven.

Boer Hoving wilde zijn akker niet omploegen voor koolzaad wat op bevel van de Duitsers moest. Dit is gebaseerd op Lammert Zwanenburg. Hij wilde zijn land niet scheuren (omploegen) om koolzaad voor de Duitsers te verbouwen. Lammert Zwanenburg heeft zich hier tegen verzet door rechtszaken aan te spannen. Uiteindelijk hebben NSB boeren het land omgeploegd en er zijn aardappelen gepoot. Lammert Zwanenburg zei dat het land hem wederrechtelijk was ontvreemd. Hij heeft er een hek omheen gezet en gezegd dat hij het land niet langer als zijn land zag. Aan het rooien van de aardappelen is nooit iemand toegekomen.

 

Ochtendgloren:  pagina 332 staat geschreven: “werd de boerderij van Hoving in de vacht door Duitsers en landwacht overvallen. De boer en zoon werden na een kort gevecht overmeesterd, naar kamp Westerbork gebracht en daar reeds de volgende dag gefusilleerd. Vier ondergedoken Joden werden eveneens gevangengenomen…

Hier schrijft de Vries over de overval die op de boerderij van Zwanenburg heeft plaatsgevonden in de nacht van 18 op 19 oktober. In die nacht zijn Lammert en zijn dochter Wietske Zwanenburg opgepakt door landwachters uit Diever (bloedploeg van Norg). Zijn zoon Yntze Zwanenburg is niet opgepakt, omdat hij die nacht niet thuis was. Lammert Zwanenburg is die nacht mishandeld en gemarteld. Zijn toen 18 jarige dochter moest dit aanzien met een geweer op de borst gericht. Lammert Zwanenburg is in de ochtend van 19 oktober samen met Lambertus Bruulsema en Hendrik Wiegers gefusilleerd bij het crematorium van kamp Westerbork.

De onderduikers zijn niet gevonden door de landwachter en in veiligheid gebracht.